Асоціація економічного розвитку Івано-Франківщини Асоціація економічного розвитку Івано-Франківщини  
   
   
Проекти

Project “Valorisation of the historical and cultural heritage through the development and promotion of the Carpathian Cultural Route”

Детальніше...

Project “Promotion of investment opportunities and cooperation between small and medium sized enterprises through development of cross-border ties in the Carpathian region”

Детальніше...

Проєкт «Карпатський культурний шлях»

Детальніше...

«Просування інвестиційних можливостей і співпраці між малими та середніми підприємствами через розвиток транскордонних зв'язків у Карпатському регіоні»

Детальніше...

Проект "Підвищення контролю за діяльністю і прозорістю органів влади шляхом проведення моніторингу якості надання державних послуг населенню"

Детальніше...

Проект "Створення комплексної системи розвитку туристичної індустрії Івано-Франківщини"

Детальніше...
усі проекти
Публікації

Музеї Івано-Франківська

Детальніше...

 Правила поведінки туристів в Карпатах

Детальніше...

Карпатський календар подій культури і мистецтва

Детальніше...

Зниження витрат у малому бізнесі

Детальніше...

Стратегія розвитку та маркетингу туризму в Івано-Франківській області

Детальніше...
усі публікації
 

Лютий, 2023 року

Міжнародний семінар «Розвиток місцевої культури та культурного туризму шляхом створення й промоції культурних маршрутів» в рамках проєкту «Карпатський культурний шлях»

З 21 до 23 лютого 2023 року проведено міжнародний онлайн-семінар «Розвиток місцевої культури та культурного туризму шляхом створення й промоції культурних маршрутів»  в рамках проєкту «Карпатський культурний шлях», що впроваджується громадською організацією «Асоціація економічного розвитку Івано-Франківщини (АЕРІФ)» в партнерстві з Центром розвитку малого та середнього бізнесу Марамуреського повіту (Румунія) та Івано-Франківським національним технічним університетом нафти і газу (Україна) в рамках Програми транскордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020.

У міжнародному семінарі на платформі ZOOM взяли участь понад 80 учасників з української та румунської сторони. Це, представники історико-культурних об'єктів, органів державної влади та місцевого самоврядування, а також, національних природних парків та заповідників, надавачів туристичних послуг та громадських організацій, науковці з вищих навчальних закладів України, що вболівають за розвиток та промоцію нашого багатовікового культурного надбання.

Учасники семінару ознайомились з теоретичним курсом, а саме: культурна та природна спадщина, культурний туризм, культурні маршрути (шляхи), бренд та маркетингова стратегія культурних маршрутів. У рамках семінару здійснено презентацію проєкту «Карпатський культурний шлях», представлено досвіду створення та промоції Карпатського культурного шляху, об’єктів Карпатського культурного шляху в Україні та Румунії.

В перший день міжнародного семінару 21 лютого 2023 року до учасників семінару з привітальним словом виступили: Марія Ковалів - заступник голови громадської організації «Асоціація економічного розвитку Івано-Франківщини (АЕРІФ)», менеджер проєкту відзначила, що учасники семінару будуть мати можливість ознайомитись з теоретичним курсом в сфері культури та туризму, створення та промоції культурних маршрутів, поділитися та обмінятися практичним та науковим досвідом, новими напрацюваннями в сфері культури і туризму, започаткувати сталу співпрацю задля якісного управління культурною спадщиною та використання її для добробуту громад, сприяти створенню й розбудові Карпатського культурного шляху. Також зазначила, що незважаючи на ті випробування, що випали нам у зв’язку із російською агресією щодо України, бенефіціари та учасники проєкту працюють та вболівають за збереження культурної спадщини та розвиток нашого карпатського краю. Раду Біг - виконавчий директор Центру розвитку малого та середнього бізнесу Марамуреського повіту (Румунія) виклав ствердні сподівання, що та основа, котра закладена при розробці Карпатського культурного шляху буде стало працювати протягом 20-30 років. Олег Мандрик - перший проректор Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, доктор технічних наук, професор вказав на важливості транскордонного співробітництва при реалізації проєкту задля збереження та просування культурної спадщини. Стеліяна Кожокаріу - експерт Міністерства підприємництва та туризму Румунії висловився, що з їхньої сторони будуть докладені максимальні зусилля з популяризації та просування Карпатського культурного шляху. Олександр Зрайко - начальник управління міжнародного співробіт­ництва, євроінтеграції, туризму та інвестицій Івано-Франківської обласної державної адміністрації вказав на важливість реалізації даного проєкту в такий доленосний для України час та його перспективність в переможній Україні. Оксана Шийчук - експерт Представницького офісу спільного технічного секретаріату Програми ТКС ЄІС Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020 відзначила, що проєкт є зрілим та професійним з точки зору проєктного менеджменту. Адже його реалізація розпочалася під час пандемії коронавірусу, потім повномаштабне вторгнення, але незважаючи ні на що проєкт продовжує свою роботу.

Марія Ковалів – заступник голови громадської організації «Асоціація економічного розвитку Івано-Франківщини (АЕРІФ)», менеджер проєкту ознайомила учасників міжнародного семінару з проєктом «Карпатський культурний шлях», окреслила основні завдання, заходи та досягнення проєкту.

Опісля, Олександр Коваль – старший викладач факультету туризму та міжнародних комунікацій Ужгородського національного університету, тренер для всіх стейкхолдерів даного заходу провів Сесію 1: «Культурна та природна спадщина» та Сесію 2: «Культурний туризм». Віталій Передерко – начальник відділу туризму управління міжна­родного співробітництва, євро­інтеграції, туризму та інвестицій Івано-Франківської обласної державної адміністрації доповів про розвиток культурного туризму в Івано-Франківській області. Людмила Архипова – завідувач кафедри туризму Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, координатор проєкту ознайомила із результатами соціологічних опитувань культурно-історичних об’єктів та відвідувачів Івано-Франківської та Закарпатської областей України. Теофіл Іванчук – експерт з туризму Організації з управління напрямками повіту Марамуреш презентував інформацію про розвиток культурного туризму в повіті Марамуреш. Раду Біг – виконавчий директор Центру розвитку малого та середнього бізнесу Марамуреського повіту, координатор проєкту (Румунія) проінформував про результати соціологічних опитувань культурно-історичних об’єктів та відвідувачів повіту Марамуреш Румунії.

22 лютого 2023 року продовжив роботу міжнародний онлайн-семінар. Марія Ковалів – заступник голови громадської організації «Асоціація економічного розвитку Івано-Франківщини (АЕРІФ)», менеджер проєкту, ознайомила учасників семінару з теоретичним курсом - Сесія 3: «Культурні маршрути (шляхи)» а саме: суттю та визначенням культурних маршрутів; плануванням та організацією культурних маршрутів; створенням та діяльністю мережі культурних маршрутів; європейською політикою розвитку культурних маршрутів (європейським, українським, румунським законодавством).

Із  Концепцію Карпатського культурного шляху та презентацією Карпатського культурного шляху ознайомили присутніх Марія Ковалів – заступник голови громадської організації «Асоціація економічного розвитку Івано-Франківщини (АЕРІФ)», менеджер проєкту, Володимир Бурденюк – координатор проєкту громадської організації «Асоціація економічного розвитку Івано-Франківщини (АЕРІФ)» та Раду Біг – виконавчий директор Центру розвитку малого та середнього бізнесу Марамуреського повіту, координатор проєкту (Румунія).

Далі для стейкхолдерів заходу надзвичайно цікаво, змістовно та, викликаючи бажання відвідати, із використанням мультимедіа, презентовані об’єкти Карпатського культурного шляху. Генеральний директор Ярослава Ткачук  та заступник генерального директора з наукової роботи Ірина Федів презентували Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Й. Кобринського та його філії Музей писанкового розпису, Косівський музей народного мистецтва та побуту Гуцульщини, Музей етнографії та екології Карпатського краю. Музеограф Оана Кіріла оповіла про Повітовий історико-археологічний музей Бая-Маре і Бастіон м’ясників Бая-Маре та керівник департаменту Оана Лешіу зробила презентацію про Бастіон м’ясників Бая-Маре. Завідувач науково-освітнього відділу Андрій Стасюк  ознайомив присутніх з об’єктами Національного заповідника «Давній Галич». Директор Мірела Ана Барз провела презентацію Музею Марамуреша,  Сігету Мармацієй, Етнографії та фольклору. Учений секретар Тетяна Маник розповіла про Музей мистецтв Прикарпаття. Дмркутор музею Роберт Штребелі репрезентував Повітовий художній музей «Мистецький центр Бая-Маре». На завершення другого дня міжнародного семінару Раду Біг – виконавчий директор Центру розвитку малого та середнього бізнесу Марамуреського повіту, координатор проєкту (Румунія) проінформував присутніх про цифрові туристичні інформаційні панелі та інформаційні стенди для облаштування Карпатського культурного шляху.

23 лютого 2023 року відбувся заключний третій день міжнародного семінару «Розвиток місцевої культури та  культурного туризму шляхом створення й промоції культурних маршрутів». Тренер Галина Малець зі власного багаторічного досвіду, в тому числі, на успішному прикладі міста Львова,  оповіла слухачам про бренд та маркетингову стратегію культурних маршрутів (Сесія 4). Завідувач кафедри туризму Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, координатор проєкту Людмила Архипова  презентувала на семінарі бренд та маркетингову стратегію безпосередньо Карпатського культурного шляху. Директор ТОВ «Туристична фірма «Надія» Мирослава Нодь окреслила можливість просування Карпатського культурного шляху в Україні та його перспективність. Менеджер туристичного агентства «Sfara Tours SRL» Діана Ілуц в свою чергу поділилася інформацією щодо просування Карпатського культурного шляху в Румунії.

Підбиваючи підсумки, перш за все, слід відмітити, що даний захід викликав жвавий інтерес не тільки в Карпатському регіоні, а і на півночі, сході та центрі України.

Учасники міжнародного семінару обговорили важливість створення та розбудови Карпатського культурного шляху, отримали вичерпні відповіді на свої запитання, висловили свою готовність до участі в заходах проєкту. Зважаючи на велику зацікавленість в його проведенні та схвальні відгуки слухачів, семінар досягнув своєї мети: підвищення рівня знань та професійних навичок представників історико-культурних об'єктів, туристичних компаній та надавачі туристичних послуг, органів державної влади та місцевого самоврядування, інститутів громадянського суспільства Івано-Франківської й Закарпатської областей (Україна) та повіту Марамуреш (Румунія) в сфері культури та туризму, створення та промоції культурних маршрутів. За результатами навчання, учасники семінару були нагородженні сертифікатами.

Високий рівень організації та проведення навчання, отримавши високу оцінку учасників семінару та їх інтерес щодо матеріалів доповідачів, свідчать про наміри застосування отриманих знань та досвіду підчас навчання, і мають перспективи щодо їх впровадження.

Довідково:

Проєкт «Карпатський культурний шлях» впроваджується в рамках Програми транскордонного співробітництва ЄІС Угорщини-Словаччина–Румунія–Україна 2014 – 2020, що фінансується Європейським Союзом https://huskroua-cbc.eu/. Основна мета проєкту полягає у підтримці валоризації культурно-історичної спадщини в Карпатському єврорегіоні шляхом розвитку та просування Карпатського культурного шляху як інтегрованого туристичного продукту культурної спадщини в транскордонних регіонах Румунії та України. Цільовими завданнями проєкту є: створення інтегрованого туристичного продукту культурної спадщини «Карпатський культурний шлях», який поєднає об'єкти історичної та культурної спадщини з іншими атракціями та пов'язаними з ними супутніми послугами; вдосконалення навичок та обізнаності представників культурного туризму за допомогою навчальної програми; просування інтегрованого туристичного продукту культурної спадщини “Карпатський культурний шлях” на регіональних та міжнародних ринках шляхом розробки промоційних матеріалів, спільних джерел інформації в Інтернеті та мобільного додатку.

 

 

 
Новини
 

Жовтень, 2023 року

Четверте засідання Наглядової ради проєкту «Карпатський культурний шлях»

Детальніше...

Жовтень, 2023 року

Підсумкова конференція  в рамках проєкту «Карпатський культурний шлях»

Детальніше...

Жовтень, 2023 року

Облаштування Карпатського культурного шляху цифровими туристичними інформаційними панелями і туристичними інформаційними стендами.

Детальніше...

Вересень, 2023 року

Четверта зустріч партнерів проєкту «Карпатський культурний шлях»

Детальніше...

Травень, 2023 року

Навчальний візит до Румунії в рамках проєкту «Карпатський культурний шлях»

Детальніше...

Квітень, 2023 року

Третя зустріч партнерів проєкту «Карпатський культурний шлях».

Детальніше...

Лютий, 2023 року

Міжнародний семінар «Розвиток місцевої культури та культурного туризму шляхом створення й промоції культурних маршрутів» в рамках проєкту «Карпатський культурний шлях»

Детальніше...
усі новини
   
 
АЕРІФ
Адресa: Україна, 76000, м. Івано-Франківськ
вул. Дністровська, 26
Телефони: (0342) 72-37-14, 72-37-14
Факс: (0342) 72-37-14

E-mail: mkovaliv@gmail.com