Асоціація економічного розвитку Івано-Франківщини Асоціація економічного розвитку Івано-Франківщини  
   
   
Проекти

Project “Valorisation of the historical and cultural heritage through the development and promotion of the Carpathian Cultural Route”

Детальніше...

Project “Promotion of investment opportunities and cooperation between small and medium sized enterprises through development of cross-border ties in the Carpathian region”

Детальніше...

Проєкт «Карпатський культурний шлях»

Детальніше...

«Просування інвестиційних можливостей і співпраці між малими та середніми підприємствами через розвиток транскордонних зв'язків у Карпатському регіоні»

Детальніше...

Проект "Підвищення контролю за діяльністю і прозорістю органів влади шляхом проведення моніторингу якості надання державних послуг населенню"

Детальніше...

Проект "Створення комплексної системи розвитку туристичної індустрії Івано-Франківщини"

Детальніше...
усі проекти
Публікації

Музеї Івано-Франківська

Детальніше...

 Правила поведінки туристів в Карпатах

Детальніше...

Карпатський календар подій культури і мистецтва

Детальніше...

Зниження витрат у малому бізнесі

Детальніше...

Стратегія розвитку та маркетингу туризму в Івано-Франківській області

Детальніше...
усі публікації
 
Грудень 2011
Засідання фокус-групи з розгляду результатів дослідження з оцінки якості надання туристичних послуг в сільській місцевості Івано-Франківської області

 

25 листопада ц.р. в м. Івано-Франківську відбулося засідання фокус-групи з розгляду результатів соціологічного дослідження, проведеного влітку в рамках проекту «Гармонізація розвитку туризму в сільській місцевості Карпатського регіону». 


Під час засідання учасники ознайомились з ходом впровадження проекту та результатами соціологічного дослідження з вивчення думки власників приватних садиб і туристів щодо оцінки якості надання туристичних послуг в сільській місцевості Івано-Франківської області та шляхів їх покращення. 


В опитуванні взяло участь 1000 туристів, які користувалися туристичними послугами під час відпочинку в сільській місцевості області, та 250 туристичних садиб, які надають свої послуги в туристичній сфері безпосередньо або в галузях, що забезпечують їх нормальне функціонування. 


За результатами дослідження, туристи, в основному, перебувають на відпочинку в сільській місцевості на Івано-Франківщині протягом 3-5 днів, на що вказали майже половина респондентів (49,1%); п’ята частина приїжджає на 6-10 днів; тільки незначна частина респондентів перебуває в населеному пункті більше 10 днів. 


Основна частина туристів добирається в населені пункти області автобусом (37,8%), автомобілем (37,5%) та поїздом (21,1%). Незначна частина респондентів відповіла, що добирається літаком. 


Більшість туристів надають перевагу пішохідним прогулянкам (62,2%). Кожний четвертий опитаний турист надає перевагу збору грибів та ягід; кожного третього приваблює верхова їзда, місцева кухня, відвідування музеїв, пам’яток культури і архітектури; чверть респондентів полюбляє катання на лижах та відвідування сувенірного ринку. Майже кожний п’ятий з опитаних туристів надає перевагу велосипедним мандрівкам, рибалці та ознайомленню із особливостями сільського побуту. Незначна частина туристів надає перевагу сплавам (9,2% респондентів), участі у житті села (випас худоби, доїння, сінокос, місцеві свята тощо) – відповідно 7,3%. Серед інших видів відпочинку респонденти відзначали також полювання (5,4%).


Серед проблем, з якими зіткнулися туристи під час відпочинку в Івано-Франківській області, більше половини респондентів (53,9%) відзначили погані дороги; третина опитаних туристів поскаржилася на засмічене навколишнє середовище та обмежений доступ до Інтернету; 18,1% респондентів вказали на обмежений асортимент товарів в магазинах, 15,6% - відсутність культурно-розважальних закладів, 13,8% - недоступний мобільний зв’язок. Також було відмічено невідповідність ціни та якості послуг, недостатньо розвинуте транспортне сполучення та брак закладів харчування. Тільки 4,2% туристів вказали на погані умови проживання в закладах розміщення та 3,7% - на недоброзичливий обслуговуючий персонал. 


Серед послуг, брак яких спричиняє найбільший дискомфорт, опитані туристи відмітили також наступні: відсутність місць для паркування автомобіля, окремих санвузлів в будинку, брак можливостей користуватися пральною машинкою та кухнею, відсутність душу та ванни, відсутність холодильника або можливості дивитися телевізор. 


Під час опитування туристи висловили ряд побажань щодо покращення відпочинку в сільській місцевості та закладах розміщення в області. Зокрема, на думку туристів, слід звернути увагу на: стандартизацію якості послуг та інформаційне забезпечення (10,2%), надання більш широкого спектру додаткових послуг (9,2%), підбір кадрів (7,8%), зниження цін (7,3%), покращення стану доріг (6,8%), навчання персоналу (6,3%), наявність культурно-розважальних заходів в закладах розміщення (5,8%). Менше 5% опитуваних звернули увагу на необхідності передбачити місця для відпочинку дітей та пристосування для інвалідних візків, надавати підтримку туристичним об'єктам з боку влади, здійснити благоустрій територій, налагодити транспортне сполучення, забезпечити облаштування громадських санвузлів, прокладення газо- і водопроводів в селі, відповідність цін та якості послуг, вивчення іноземного досвіду, прибирання лісів, наявність кондиціонерів та звукоізоляції. 


Щодо туристичних садиб, за даними соціологічного дослідження майже половина туристичних садиб працює від 3 до 5 років (44,0% від загальної кількості респондентів). Менше 1 року працює 6,4%, 1-2 роки – 22,8%, 6-10 років працює 16,4%. 7,2% респондентів вказали на те, що працюють 11 і більше років. 


Основними послугами, які надають садиби, є проживання (99,6% від загальної кількості респондентів) і харчування (86,4%). Окрім того, більшість садиб додатково надають такі послуги: екскурсійні (72,8%), транспортні (58,0%), послуги культури мистецтва, спорту (51,2%), розважальна програма (29,6%), інформаційні (27,6%), Інтернет (26,8%) та оздоровчі (13,6%). 


Щодо додаткових послуг, які надають садиби, половина респондентів вказала на послугу лазні. Частка інших послуг досить незначна, зокрема респонденти відмітили такі: басейн, їзда на квадроциклах та конях, догляд за дітьми, майданчики відпочинку, мангал, полювання, риболовля, рафтинг, оренда лижного спорядження, більярд, етнотуризм, тренажери, супутникове телебачення, паркування автомобілів, прання одягу, велотуризм, теніс та продукти бджільництва (1,2%). 


Серед найбільших проблемних факторів, що заважають розвитку бізнесу, респонденти назвали наступні: відсутність фінансових ресурсів, нерозвинута інфраструктура, корупція, недосконалість законодавства, високий податковий тиск, злочинність та крадіжки, недостатність культурно-мистецьких заходів, незадовільна екологія, низька якість послуг, низька кваліфікація робочої сили, відсутність екскурсійних програм, недостатнє інформаційне забезпечення. 


Для ефективно вирішення вищеназваних проблем респонденти запропонували наступні шляхи їх вирішення: розвиток інфраструктури (27,8%), прийняття закону про "Зелений туризм" (14,8%), допомога збоку влади (13,0%), навчання персоналу (11,1%), інформаційне забезпечення (9,3%), проведення фестивалів, виставок (5,6%), кредити під низькі відсотки (3,7%), покращення фінансування та збереження екології (1,9 %).


За результатами дослідження 106 садиб, або 42,4% від загальної кількості опитаних респондентів, виявили бажання взяти участь у Літній школі. Більшість респондентів (43,2 %) готова взяти участь у створенні спільного туристичного продукту "Мальовничі Сільські Карпати". 


Детально ознайомитися із результатами дослідження можна в Асоціації економічного розвитку Івано-Франківщини. 


Довідково: Проект "Гармонізація розвитку туризму в сільській місцевості Карпатського регіону" реалізується Асоціацією економічного розвитку Івано-Франківщини в партнерстві з головним управлінням з питань туризму, євроінтеграції, зовнішніх зв’язків та інвестицій облдержадміністрації та Центром розвитку малого та середнього бізнесу Марамурешського повіту (Румунія) в рамках Програми прикордонного співробітництва ЄІСП Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2007-2013. Більше інформації про проект та можливості долучитися до його реалізації можна отримати в Асоціації економічного розвитку Івано-Франківщини (www.aedif.if.ua). 


Результати дослідження з оцінки якості надання туристичних послуг в сільській місцевості Івано-Франківської області
 
Новини
 

Жовтень, 2023 року

Четверте засідання Наглядової ради проєкту «Карпатський культурний шлях»

Детальніше...

Жовтень, 2023 року

Підсумкова конференція  в рамках проєкту «Карпатський культурний шлях»

Детальніше...

Жовтень, 2023 року

Облаштування Карпатського культурного шляху цифровими туристичними інформаційними панелями і туристичними інформаційними стендами.

Детальніше...

Вересень, 2023 року

Четверта зустріч партнерів проєкту «Карпатський культурний шлях»

Детальніше...

Травень, 2023 року

Навчальний візит до Румунії в рамках проєкту «Карпатський культурний шлях»

Детальніше...

Квітень, 2023 року

Третя зустріч партнерів проєкту «Карпатський культурний шлях».

Детальніше...

Лютий, 2023 року

Міжнародний семінар «Розвиток місцевої культури та культурного туризму шляхом створення й промоції культурних маршрутів» в рамках проєкту «Карпатський культурний шлях»

Детальніше...
усі новини
   
 
АЕРІФ
Адресa: Україна, 76000, м. Івано-Франківськ
вул. Дністровська, 26
Телефони: (0342) 72-37-14, 72-37-14
Факс: (0342) 72-37-14

E-mail: mkovaliv@gmail.com